Φιλοσοφία του Doshinkan 

To Karatedo είναι μία πολεμική τέχνη κατά την οποία ο ασκούμενος μαθαίνει να προστατεύει τον εαυτό του. Το karatedo Doshinkan όμως, δεν είναι κατά βάση πολεμική τέχνη και στο σύστημά του δε συμπεριλαμβάνονται μάχες σώμα με σώμα για αγωνιστικούς σκοπούς.

Το karatedo Doshinkan


είναι τρόπος εξάσκησης της αντίληψης και της ανάπτυξης του ki, δηλαδή της εσωτερικής ενέργειας, που είναι τόσο σημαντική όσο και η ανάπτυξη της σωματικής δύναμης και δεξιότητας.


Με το συντονισμό της κίνησης και της αναπνοής, με την εναλλαγή μεταξύ έντασης και χαλάρωσης του σώματος, ο ασκούμενος επιτυγχάνει ισορροπία ψυχής και σώματος.

 


Διδασκαλία του μαθήματος

Ο τρόπος που διδάσκεται το karatedo Doshinkan είναι μέσω της παρατήρησης και της μίμησης. 

Το μότο της διδασκαλίας του είναι:


Μίμηση – Κατανόηση – Εξοικείωση (Maneru – Wakaru – Nareru)


Η εκμάθηση του karatedo Doshinkan βασίζεται στην πράξη, στην εξάσκηση. Και κάθε στιγμή της εξάσκησης είναι η στιγμή όπου ο ασκούμενος διευρύνει την επίγνωση του σώματος και των δυνατοτήτων του. 

Για να επιτύχει τη διεύρυνση αυτή, το Karatedo Doshinkan δε χαρακτηρίζεται από ένα συγκεκριμένο “στυλ”. Αντίθετα, εξερευνά ολιστικά την πολεμική τέχνη. Έτσι, το περιεχόμενο κάθε μαθήματος είναι διαφορετικό, διότι αποσκοπεί στη συνεχή ανάπτυξη της πνευματικής και σωματικής ενέργειας. Για τον ίδιο λόγο, η δομή του μαθήματος δεν είναι προδιαγεγραμμένη σε μία σχηματική σειρά, αλλά εστιάζει σε “θέματα”, τα οποία ποικίλουν και αλλάζουν ανά διαστήματα.

 


Ατμόσφαιρα κατά την εξάσκηση

Το μάθημα διεξάγεται σιωπηλά, με εξαίρεση τις οδηγίες του δασκάλου και τη συμμετοχή των μαθητών-ασκούμενων στο μέτρημα. Η αναπνοή, τα βήματα, τα άλματα και οι πτώσεις γίνονται με τρόπο όσο το δυνατόν πιο σιωπηλό.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ψυχική ηρεμία και η χαλαρότητα, με αποτέλεσμα -ακόμα και κατά την εκτέλεση γρήγορων και δυναμικών κινήσεων- το karatedo να γίνεται μία μορφή “διαλογισμού εν κινήσει”.

Μόνο το μέτρημα, με το οποίο ο κάθε ασκούμενος δίνει το ρυθμό της κίνησης της ομάδας, γίνεται σε μεγάλη ένταση. Η συμμετοχή του αθλούμενου στο μέτρημα, του δίνει τη δυνατότητα να εκτονώσει τη φωνή με τρόπο που στην καθημερινή ζωή είναι σπάνιος.

 


Το μάθημα

Το μάθημα περιλαμβάνει βασικές αμυντικές ή επιθετικές κινήσεις, Kata (φόρμες), εξάσκηση σε ζευγάρια, διατάσεις, βελτίωση φυσικής κατάστασης, εξάσκηση με όπλα, πτώσεις κ.α.

Το μάθημα διεξάγεται από το δάσκαλο ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες  της ομάδας.

Κατά κανόνα, δεν υπάρχουν “μαθήματα αρχαρίων” που να ξεκινούν σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορείτε να συμμετάσχετε και να ενσωματωθείτε. Ο δάσκαλος θα φροντίσει για αυτό.


Στο Doshinkan ο κάθε εκπαιδευόμενος ξεκινά από το δικό του σημείο, με τη δική του φυσική και πνευματική κατάσταση και αναπτύσσεται σύμφωνα με τις ατομικές του δυνατότητες.


Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ο ασκούμενος καλείται να ακούσει τις οδηγίες του δασκάλου, να παρατηρήσει τις κινήσεις του εκτελώντας τες ταυτόχρονα με αυτόν.

Η εξάσκηση μπορεί να γίνει σε ομάδες ή ατομικά, αν ο ασκούμενος νιώθει ότι μπορεί να εξασκηθεί μόνος του. Ατομικά, ο καθένας μπορεί να εξασκηθεί σε οποιοδήποτε ήσυχο μέρος με ελάχιστο διαθέσιμο χώρο και χρόνο για να συγκεντρωθεί.


Στην έναρξη και στο κλείσιμο κάθε μαθήματος γίνεται μία μικρή τελετή. Στην τελετή όλοι οι μαθητές μαζί και ο δάσκαλος παίρνουν τη θέση τους ανάλογα με το βαθμό. Κατόπιν, η τελετή διεξάγεται με εντολές που δίνονται στα ιαπωνικά:

 • KIO-TSUKE – Προσοχή
 • SEIZA – Ετοιμαστείτε, καθήστε
 • SHOMEN NI-REI – Χαιρετισμός
 • Shomen (εμπρός στη σημαία)
 • MOKUTO – Κλείστε τα μάτια
 • NAORE – Ανοίξτε τα μάτια
 • SENSEI/RENSHI/SHIHAN/HANSHI NI-REI – Χαιρετισμός στον δάσκαλο (ανάλογα με τον τίτλο του Sensei, Renshi, Shihan ή Hanshi)
 • KIRITSU – Σηκωθείτε
 • HAJIMEMASU – Αρχίζουμε (προτροπή)
 • ONEGAISHIMASU – Παρακαλώ
 • KOREMATE – Από τώρα
 • DOJO – Πάρτε θέσεις
 • OWARIMASU – Τελειώσαμε, μέχρι εδώ (στο τέλος του μαθήματος)
 • ARIGATO GOZAIMASHITA – Ευχαριστώ πολύ

 


Χαρακτηριστικά της εξάσκησης

Ιδιαίτερες τεχνικές που χρησιμοποιούνται κατά την εξάσκηση είναι :

 • Τεχνικές με παραδοσιακά όπλα (bo, tonfa, sai, kama κ.α.) τα οποία αναπτύσσουν την δεξιότητα και τον έλεγχο του σώματος
 • Τεχνικές πτώσεων (throwing) ως αμυντικές κινήσεις κατά επιτιθέμενου
 • Τεχνικές πτώσεων (rolling) με σκοπό την αποφυγή τραυματισμών κατά την ακούσια ή εκούσια επαφή με το έδαφος

Ο Budoca μαθαίνει να κινείται στο πάτωμα με διάφορους τρόπους και να συμφιλιώνεται με διαφόρων ειδών επιφάνειες, όπως: ξύλο, στρώμα, άμμο και γρασίδι.

Η εξάσκηση γίνεται υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες: ήλιος, βροχή, αέρας κ.λπ.

 


Kata

Τo Κata (“φόρμα”) είναι μία συγκεκριμένη αλληλουχία κινήσεων. Είναι βασικό μέσο διάδοσης της παράδοσης του karatedo, μία συμπυκνωμένη γνώση από την οποία μπορούν να απομονωθούν στοιχεία και να αναπτυχθούν κατά την εξάσκηση. 

Tο κάθε Kata είναι μοναδικό όσον αφορά το ρυθμό και την αίσθηση των κινήσεων, είναι σαν ένα σωματικό ποίημα του οποίου η μορφή και ο χαρακτήρας διαμορφώνονται μέσω της επανάληψης.

Τα kata βασίζονται στον βασικό κανόνα: karate ni sente nashi (o budoka ποτέ δεν επιτίθεται πρώτος). Οπότε, κάθε kata ξεκινά πάντα με μία αμυντική κίνηση.

Το Karatedo Doshinkan έχει μία εξαιρετικά πλούσια κληρονομιά από Kata.

 


Kumite

Παρόλο που ο κάθε budoka μπορεί να εξασκηθεί μόνος, η εξάσκηση μπορεί να γίνει και ανά ζεύγη (kumite).

Όμως στο doshinkan η εξάσκηση ανά ζεύγη (με “αντίπαλο”) δεν αποτελεί διαγωνισμό, ούτε παιχνίδι. Στο kumite ο καθένας εξασκεί μεμονωμένες τεχνικές, εξασκεί τον συντονισμό της απόστασης και του χρόνου, ή υποστηρίζει τον άλλον σε γενικές ασκήσεις.

Ταυτόχρονα,  με την αλλαγή partners ο κάθε ασκούμενος μαθαίνει να προσαρμόζει τις κινήσεις του σε μία νέα κατάσταση ενώ εκτελεί πάντα με την μέγιστη τεχνική.

 


Dojo

Το μάθημα μπορεί να γίνει σε έναν κλειστό, διαμορφωμένο, χώρο, ή σε εξωτερικό ήσυχο περιβάλλον ή ακόμη και στο σπίτι.

Ο όρος “Dojo” αναφέρεται σε αυτόν το φυσικό χώρο και στα άτομα που εξασκούνται σε αυτόν.


Στην ουσία περιγράφει έναν χώρο ο οποίος φέρει τη συνισταμένη ενέργεια των ατόμων που βρίσκονται σε αυτόν.


Dojos υπάρχουν σε όλον τον κόσμο και ο κάθε budoka μπορεί να εκπαιδευτεί σε οποιοδήποτε από αυτά.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο Dojos, ένα στην Αθήνα και ένα στην Τήνο.

Το κεντρικό Dojo (Honbu Dojo) βρίσκεται στo Kramsach, στο Tirol της Αυστρίας, όπου διδάσκει η Hanshi Masako Fujimoto-Stock. Μαθητές από όλο τον κόσμο μπορούν να παρακολουθήσουν τις διδασκαλίες της Hanshi, είτε στο Honbu Dojo είτε στις επισκέψεις που κάνει στα τοπικά Dojos ανά τον κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σε κάθε dojo υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μαθημάτων ανά εβδομάδα.

Εκτός όμως των προγραμματισμένων εβδομαδιαίων μαθημάτων, κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται ειδικά σεμινάρια (Special Trainings), τα οποία, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, οδηγεί η Hanshi Masako Fujimoto-Stock. Το καθένα από αυτά μπορεί να γίνει και σε διαφορετικό dojo ανά τον κόσμο.

Οι ημερομηνίες και ο τόπος ανακοινώνονται εγκαίρως και, φυσικά, κάθε ασκούμενος μπορείνα συμμετέχει σε αυτά σε οποιαδήποτε χώρα κι αν διεξάγεται.

Η μεγάλη οικογένεια του Karatedo-Doshinkan μπορεί να βοηθήσει σε κάθε χώρα και σε οτιδήποτε χρειαστεί.


Ιαπωνική παροιμία: “Όποιος ξεκινά μία ημέρα νωρίτερα, κατακτά τη γνώση και μία ημέρα νωρίτερα!”


Εσείς ελάτε μόνο με τις αισθήσεις ανοιχτές!